مقطع دکتری، بالاترین سطح تحصیلی در دانشگاههای دنیا میباشد. تحصیل دکتری در کانادا به علت مزایای فراوانی که دارد از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. تحصیل در مقطع دکتری در کانادا علاوه بر دروس تئوری، شامل کار آکادمیک و تحقیقاتی و ارائه پژوهش در قالب پایان نامه یا رساله دکتری میباشد. تحصیل دکتری در کانادا معمولاً 3 تا 6 سال به طول میانجامد که میتواند به صورت تمام وقت یا در برخی موارد پاره وقت گذرانده شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ادامه تحصیل در مقطع دکتری، در این مقاله جامع درباره تحصیل دکتری در کانادا با ما همراه باشید.
مزایای تحصیل در در مقطع دکتری در کانادا
تحصیل در کشور کانادا برای اخذ دکتری مزایای بسیار زیادی دارد. کانادا کشوری امن و پیشرفته است که بسیاری از بهترین دانشگاههای دنیا در آن قرار دارد. این مزایا، کانادا را به مقصدی بسیار مناسب برای تحصیل، تحقیق و پژوهش تبدیل کرده است. درواقع، بیشتر از یک سوم تمامی تحقیقات پیشرفته در کشور کانادا، در دانشگاههای معروف این کشور انجام شده است. علاوه بر این مزیت، تحصیل دکتری در کشور کانادا از مزایای بیشتری برخوردار است که در ادامه برخی از آنها آورده شده است:
- توانایی اخذ مدرک دکتری معتبر در تمام دنیا
- امکانات پیشرفته و روز دنیا برای انجام تحقیقات
- شانس بسیار بالای پیدا کردن شغل بعد از اخد مدرک دکتری در کانادا
- توانایی اخذ اجازه کار و زندگی در کانادا پس از اتمام تحصیلات دکتری در این کشور
- کیفیت بالای زندگی در کانادا با استانداردهای این کشور
- امکان تحصیل و زندگی در یکی از امنترین کشورهای جهان
- توانایی تحصیل به زبان انگلیسی با هزینهای مناسب به نسبت سایر کشورهای انگلیسی زبان
- چندفرهنگی و مهاجرپذیر بودن کشور کانادا
شرایط ادامه تحصیل در مقطع دکتری در کانادا
یکی از مهمترین شرایط تحصیل دکتری در کانادا داشتن مدرک کارشناسی ارشد در رشته مرتبط میباشد. برخلاف آمریکا که اپلای برای دکترای مستقیم بعد از اخذ مدرک کارشناسی رایج میباشد، موقعیتهای دکتری مستقیم کانادا کمتر یافت میشوند و به طور معمول مدرک کارشناسی ارشد مورد نیاز است.
اخذ پذیرش دکتری کانادا میتواند بسیار رقابتی تلقی شود. دلیل این مسئله، کم بودن موقعیتهای ارائه شده در مقابل تعداد بالای متقاضیان تحصیل دکتری در کانادا است. بنابراین، مدرک تحصیلی، نمرات، رزومه و سایر مدارک مورد نیاز برای اپلای دکتری کانادا به دقت بررسی میشوند.
در ادامه به توضیح بیشتر درمورد شرایط و مدارک مورد نیاز برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در کانادا میپردازیم.
نمرات و معدل مقاطع تحصیلی قبلی
برای اپلای دکتری کانادا، به تبدیل معدل و نمرات خود به سیستم نمرهدهی مورد قبول کانادا نیاز دارید. نحوه تبدیل نمرات اخذ شده در مراکز تحصیلی ایرانی به سیستم مورد قبول کانادا و آمریکا که GPA نامیده میشود در ادامه آورده شده است. شما باید ابتدا هر یک از نمرات خود را طبق جدول زیر معادلسازی کرده، سپس برای دریافتن نمره معدل کل، از نمرات خود میانگین وزنی بگیرید. در نهایت GPA شما عددی بین 1 تا 4 خواهد بود.
نمرات سیستم آموزش ایرانی | GPA |
16-20 | 4 |
14-15.99 | 3 |
12-13.99 | 2 |
10-11.99 | 1 |
برخی دانشگاهها ممکن است سیستم تغییر نمره متفاوتی را به شما ارائه دهند. بدین منظور بهتر است ابتدا سایت دانشگاه مورد نظر خود را به خوبی مطالعه کنید.
به طور معمول، برای اخذ پذیرش دکتری کانادا، شما به GPA بالاتر از 3 نیاز دارید. هرچه نمرات و معدل شما بالاتر باشند، شانس اخذ پذیرش دکتری در کانادا نیز بیشتر میشود.
تستهای مورد نیاز برای ارزیابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی
ممکن است برای تحصیل دکتری در دانشگاه و رشته مورد نظر شما در کانادا، از شما نمره آزمونهای GRE و یا GMAT را بخواهند. این آزمونها امکان بررسی شرایط آکادمیک دانشجویان به طور برابر را فراهم میسازند.
قبل از درخواست برای پذیرش دکتری، ابتدا در صفحه مربوط به رشته دلخواه در سایت دانشگاه مقصد خود به بررسی اینکه نمره GRE و یا GMAT مورد نیاز میباشند یا نه، بپردازید.
مدرک زبان انگلیسی
اگر مقطع تحصیلی قبلی شما به زبان انگلیسی نبوده و زبان مادری شما نیز انگلیسی نمیباشد، برای اخذ پذیرش دکتری در دانشگاههای کانادا، به طور معمول کسب نمره مناسب در آزمونهای زبان انگلیسی ضروری است.
برای اثبات توانایی شما در زبان انگیسی، باید در آزمونهای معتبر و قابل قبول دانشگاههای کانادا که معمولاً آیلتس و تافل میباشند شرکت کنید. حداقل نمره قابل قبول برای گرفتن پذیرش دکتری کانادا بسته به دانشگاه مقصد و رشته مورد نظر متفاوت میباشد. حداقل نمره معمولا از 6.5 برای آیلتس و 80 برای تافل شروع میشود.
با توجه به این که کانادا کشوری دو زبانه است، تحصیل در مقطع دکتری در استانهای نیوبرنزویک و کبک ممکن است به زبان فرانسوی باشد. در این صورت این امکان وجود دارد که از شما مدرک زبان فرانسوی به جای زبان انگلیسی خواسته شود.
نحوه اپلای برای تحصیل دکتری در کانادا
به طور معمول دو روش برای درخواست پذیرش در مقطع دکتری در دانشگاههای کانادا وجود دارد:
- پیدا کردن موقعیتهای خالی برای پروژههای اعلام شده و درخواست برای آنها اولین روش اپلای برای مقطع دکتری در کانادا میباشد. بسیاری از این پروژهها دارای بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی هستند و به دنبال کاندیدای ایدهآل میگردند.
- درخواست برای برنامه دکتری یک دانشگاه با پروژه تحقیقاتی خودتان روش دیگر اخذ پذیرش دکتری میباشد. اولین گام در این روش معمولاً شناسایی یک استاد راهنما و یا گروه تحقیقاتی مناسب و ارتباط با آنها (معمولاً از طریق ایمیل) میباشد. در این موارد ممکن است نیاز داشته باشید به صورت جداگانه برای تأمین مالی درخواست دهید.
بسته به نوع برنامه دکتری که برای آن درخواست میدهید، معمولاً باید موارد ذکر شده در زیر را ارائه کنید:
- ریزنمره و مدرک تحصیلی مقاطع پیشین: علاوه بر تأیید نتیجه نهایی (و معدل) دانشگاههای کانادایی ممکن است بخواهند ریز نمرات تحصیلی شما را نیز ببینند. این اطلاعات شامل جزئیات درسها و نمرات شما است.
- دادن اطلاعات کامل در مورد جزئیات و برنامههای پروژه ارائه شده توسط شما: اگر موضوع خود را پیشنهاد دادهاید، معمولاً باید یک پروپوزال تحقیقاتی ارائه دهید. اگر برای یک فرصت تحصیلی اعلام شده درخواست میدهید، ممکن است از شما خواسته شود یک انگیزهنامه نیز ارائه دهید.
- توصیه نامه: معمولاً از شما دو توصیه نامه درخواست میشود که این نامهها به عنوان منابع آکادمیک شما عمل میکنند و باید توسط اساتید قبلی که شما را در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد میشناسند ارائه شوند. قبل از درخواست پذیرش دانشگاه، ابتدا اطمینان حاصل کنید که توانایی دریافت توصیه نامه مناسب از اساتید سابق خود را دارید.
- مدارک نمرات آزمونهای زبان یا آزمونهای تکمیلی مانند GRE و یا GMAT که از شما خواسته شده است.
مصاحبه با اساتید برای پذیرش دکتری در کانادا
دانشگاههای کانادا ممکن است یک مصاحبه دکتری ترتیب دهند تا میزان توانایی شما برای تحصیل در این مقطع شما را ارزیابی کنند و شما را بهتر بشناسند. در این صورت، ممکن است به شما فرصت داده شود که مصاحبه خود را از طریق تماس ویدئویی مانند اسکایپ یا یک پلتفرم مشابه ویدئو کنفرانس انجام دهید.
پس از اخذ پذیرش تحصیلی دکتری، شما باید برای دریافت اجازه تحصیل در کانادا و یا همان study permit کانادا اقدام کنید. طبق سایت Canada.ca, در صورتی که خارج از کانادا زندگی میکنید، باید قبل از ورود به کانادا درخواست گرفتن مجوز تحصیل کنید. البته در برخی موارد میتوان همزمان با ورود این درخواست را ارائه کرد.
هزینه تحصیل دکتری در کانادا
هزینه تحصیل در کانادا در مقطع دکتری با توجه به برنامههای درسی مختلف و دانشگاه مورد نظر شما متفاوت است. به طور معمول تحصیل دکتری در کانادا برای دانشجویان بین المللی پرهزینهتر از دانشجویان کانادایی میباشد. در مورد بعضی از برنامههای درسی در برخی از دانشگاهها این مسئله صدق نمیکند و هزینه تحصیل دانشجویان از تمامی کشورها یکسان میباشد.
برای دانشجویان دکتری در کانادا امکان دریافت بورسیههای متعددی وجود دارد که برخی از آنها در ادامه توضیح داده شدهاند.
بورسیه تحصیلی دکتری در کانادا
برای دانشجویان مقطع دکتری کانادا بورسیههای زیادی در دسترس است که معمولا بر اساس سوابق تحصیلی تخصیص مییابند. به عنوان مثال بورسیه ونیر (Vanier Canada Graduate Scholarships) که حدود 50 هزار دلار کانادا در سال میباشد، بورسیه مقطع دکتری دانشگاه بریتیش کلمبیا که حدود 18200 دلار کانادا در سال به علاوه شهریه دانشگاه میباشد و بورسیه دکتری موسسه Pierre Elliott Trudeau.
علاوه بر این بورسیهها، برخی دانشجویان دکتری با فعالیت به عنوان دستیار آموزشی یا تحقیقاتی اساتید، هزینه تحصیل خود را فراهم میکنند. با دستیار شدن یا به صورت ماهانه پول دریافت میکنید یا از پرداخت شهریه دانشگاه معاف میشوید و یا هر دو. دستیاران تحقیقاتی در اموری مثل جمعآوری و تحلیل داده به اساتید کمک میکنند در حالی که دستیاران آموزشی در امور مربوط به دانشجویان کارشناسی و نمرهدهی امتحانات فعال هستند. دانشجویان دکتری میتوانند از طریق سایت دانشگاه از چنین فرصتهایی مطلع شوند.
سوالات رایج در مورد تحصیل دکتری در کانادا
مدت تحصیل دوره دکتری در کانادا چقدر است؟
اکثر دورههای دکتری در کانادا حدود چهار تا شش سال به طول میانجامند اما در برخی موارد ممکن است این دوره سه ساله نیز تمام شود.
آیا میتوانم در طول تحصیل دکتری در کانادا به صورت نیمه وقت کار کنم؟
بله، همه دانشجویان تمام وقت با مجوز تحصیل معتبر میتوانند در طول ترمهای دانشگاه به صورت پاره وقت و در زمان تعطیلات دانشگاه به صورت تمام وقت کار کنند. با این حال، برخی دورههای دکتری ممکن است محدودیت کار تا 10 ساعت در هفته را داشته باشند، به خصوص اگر شما برای تحصیل در کانادا بورسیهای را دریافت کرده باشید. همچنین به یاد داشته باشید که تحصیل دکتری شما زمان و کار زیادی را میطلبد، بنابراین ممکن است ترجیح دهید تمام وقت و تمرکز خود را بر روی گذراندن تحصیلات بگذارید.
آیا میتوانم بعد از اتمام تحصیل دکتری در کانادا کار کنم؟
فارغالتحصیلان دکتری در کانادا میتوانند از یکی از بهترین برنامههای ویزای کار پس از تحصیل بهرهمند شوند. اجازه کار پس از تحصیل (PGWP) به شما امکان میدهد که پس از فارغالتحصیلی تا 3 سال در کانادا زندگی و کار کنید. (پس از آن نیز میتوانید برای تمدید ویزا یا اخذ اقامت دائم کانادا اقدام کنید)
چگونه میتوانم برای پذیرش دکتری کانادا استاد راهنما پیدا کنم؟
برای پیدا کردن استاد راهنما یا در اصطلاح سوپروایزر، ابتدا بررسی کنید که برنامه تحصیلی مورد نظرتان شما را به ارتباط با اساتید تشویق یا الزام کرده است یا خیر. سپس در صورت لزوم میتوانید در مورد اعضای هیئت علمی و موضوعات تحقیقاتی آنها با استفاده از پایگاههای داده دانشگاهی تحقیق کنید و مقالات اخیر اساتید مورد نظر خود را بخوانید. هنگامی که یک استاد راهنمای بالقوه را شناسایی کردید، پیام خود را شخصیسازی کرده و علاقه تحقیقاتی و دلیل تمایل به همکاری با وی را توضیح دهید. توجه داشته باشید که اساتید تعداد بسیاری از این درخواستها را دریافت میکنند، بنابراین با دقت پیام خود را بنویسید تا شانس بیشتری داشته باشید.
چه زمانی باید شروع به درخواست پذیرش تحصیلی دکتری کانادا کنم؟
برای برنامه دکتری خود حداقل یک سال قبل از موعد درخواست اقدام کنید تا به مهلتهای تعیین شده و یا در اصطلاح ددلاین اپلای برسید. این تاریخ معمولاً یک سال یا بیشتر قبل از تاریخ شروع برنامه تحصیلی مورد نظر است. زمان کافی برای آمادهسازی و تکمیل مراحل درخواست از جمله مدرک زبان انگلیسی اختصاص دهید.